Gereedschapskist

Energiescan van je woning

Met onze Excel-spreadsheet kun je een energiescan van je woning maken.

Salderingscalculator

Bereken of zonnepanelen en/of een accu mogelijk voor jou interessant kunnen zijn ondanks afbouwsalderingsregels.

Warmtebeelden interpreteren

U heeft warmtebeelden laten maken, maar hoe interpreteert u deze nu? Daar gaat deze handleiding over

  • Energieloket   (klik hier)
    Onze eigen gemeente heeft een energieloket. Je vind hier informatie over verduurzaming je woning. Kom erachter welke maatregel slim is voor je woning, regel de financiering, vind een vakspecialist of bekijk welke acties er bij je in de buurt zijn.
  • Milieu Centraal   (klik hier)
    Zie je wat je zelf kunt doen, en hoe je dat aanpakt. Ook ontdek je hoe je inzicht in je energierekening kunt krijgen. Tips en adviezen zijn gebaseerd op (wetenschappelijk) onderzoek. Experts zorgen ervoor dat de kennis up-to-date blijft. Informatie die wordt gepubliceerd, wordt vooraf beoordeeld door leden van de wetenschappelijke raad van advies die zijn verbonden aan een onderzoeksinstituut of universiteit.
  • Energieopwek.nl   (klik hier)
    laat actueel zien hoeveel er wordt opgewekt en wat de groei van de productie is. Groei van hernieuwbare energie is één van de instrumenten uit het Klimaatakkoord voor reductie van CO2. Energieopwek.nl is onderdeel van het Klimaatakkoord.
  • Zonatlas   (klik hier)
    analyseert en bepaalt met een nauwkeurigheid van een halve m2 de zoninstraling op elk dak. Voor elk dak is de terugverdientijd van een investering in zonnepanelen doorgerekend. De rekenhulp geeft automatisch aan voor welk deel van het dak, zonnepanelen het meest geschikt zijn. Zonatlas is o.a. gemaakt met het zeer gedetailleerde Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN3) van Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Met dit bestand is van elke gemeente in Nederland een 3D model gemaakt in combinatie met kadaster gegevens. Zelf invullen van veel gegevens is daardoor niet meer nodig.
  • Energielabel   (klik hier)
    geeft achtergrond over het energielabel, bijvoorbeeld wat je recht op informatie is als koper of huurder van een woning.
  • Nationale Duurzame Huizen Route   (klik hier)
    De Nationale Duurzame Huizen Route is een platform voor iedereen die interesse heeft in duurzaam wonen. Wil je meer weten over het duurzaam maken van je huis en de mogelijkheden om energie te besparen? Kom in contact met een huiseigenaar met een duurzame woning en leer van hun ervaringen!

  • Paris Proof Plan in een notendop   (klik hier)
    E-book: ervaringen over woonvraagstukken van woningeigenaren, opgetekend aan de keukentafels van Nederland. 
    Het stappenplan helpt gebruikers  op weg om een gebouw te verduurzamen en is voor iedereen toepasbaar: eigenaar, beheerder en huurder.







  • Infraroodverwarming (klik hier)
    Vereniging Eigen Huis heeft interessante artikelen op haar site staan waaronder de voor en tegens van infraroodverwarming.
    Bekijk de beschreven maatregelen van vereniging Eigen Huis

  • Energie besparen in de keuken  (klik hier)

    Zowel het klaarmaken als het bewaren van eten kost vaak energie, denk bijvoorbeeld aan het koken op gas en het verbruik van elektriciteit door alle keukenapparatuur. Energie verbruiken is natuurlijk niet erg, maar we willen het zo minimaal doen. Met het minder verbruiken van energie bespaar je geld en het milieu!

    Op deze pagina vind je dan ook praktische en uitvoerbare tips om minder energie te verbruiken in de keuken.


  • Ventileren  (klik hier)
    Voor je gezondheid is het belangrijk om je huis goed te ventileren. Helaas is de ventilatie in de meeste huizen niet goed. In 1 van de 10 woningen zit schimmel en in veel huizen hangt binnen meer fijnstof dan buiten. Waarom is ventileren zo belangrijk? En hoe kun je het goed doen? Milieu Centraal geeft tips en uitleg.
  • Je huurwoning verduurzamen.  (klik hier)
    Aangezien er weinig informatie specifiek voor huurders beschikbaar was en verduurzamen momenteel erg actueel is, heeft Centraal Beheer hier een uitgebreid kennisartikel over geschreven:
    in dit artikel kunnen geïnteresseerden onder andere lezen over thema's als:
  •  Verschillende aanpassingen die de huurder zelf kan doen
  • Wat je de verhuurder kunt vragen om aan te passen
  • Redenen voor de verhuurder om te verduurzamen
  • Zonnepanelen en groene stroom
Campagne: Energie besparen doe je n(klik hier)
De overheid gaat voor een duurzaam Nederland. Met de campagne ‘Energie besparen doe je nu’ vraagt de Rijksoverheid aandacht voor het energiezuinig maken van je woning. Zo wil de overheid de uitstoot van CO2 verminderen. Maar wat betekent dat voor jou?
Doe de scan op de site van Essent


Isoleren en besparen (klik hier)
U kunt ook uw spouwmuur, gevel, vloer of dak laten isoleren. Of dubbel glas nemen. Dat zijn behoorlijk grote investeringen. Isolatie van de spouwmuren van een hoekwoning kost bijvoorbeeld zo’n € 2.000. De jaarlijkse besparing op de energierekening is dan € 550. Milieu Centraal geeft informatie over verschillende manieren om uw woning te isoleren.

Nationaal Energiebespaarfonds   (klik hier)
Met laagdrempelige financieringen maakt het Warmtefonds mogelijk dat je energiebesparende maatregelen kunt nemen voor jouw woning of appartementencomplex. Een lening afsluiten gaat snel, zonder verborgen kosten en tegen een aantrekkelijke rente. Zo maken we de verduurzaming van de gebouwde omgeving voor iedereen bereikbaar.

Vergelijking van gedecentraliseerde woningventilatie 2023  (klik hier)
Vergelijking van gedecentraliseerde woningventilatie: de beste producten.


Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) Klik hier)

De BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) bevat de officiële gegevens van alle adressen en gebouwen in Nederland, zoals bouwjaar, oppervlakte, gebruiksdoel en locatie op de kaart.